Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σαλιάρες από παλιές πετσέτες και υφάσματα

Τώρα που πέρασαν οι πρώτες 31 εβδομάδες, ξαφνικά το υπόλοιπο μέχρι την D-day φαίνεται λίγο για όλα τα πράγματα που πρέπει να φτιάξω για μένα και για τις εγκυμονούσες φίλες μου! Αλλαξιέρες, κουβερτούλες, σαλιάρες... Ανασκουμπώθηκα λοιπόν σήμερα και έβγαλα όλα μου τα υφάσματα από την 'κασέλα' και έπιασα δουλειά. 

Σήμερα λοιπόν το πρόγραμμα είχε bibs, ελληνιστί σαλιάρες (κακάσχημη λέξη για κάτι τόσο χαριτωμένο!). Έφτιαξα διάφορα είδη--σκέτες πετσετέ με απλικέ, πλαστικοποιημένες, και πιο... γκουρμέ με τζιν και ύφασμα. 
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πρώτα, όπως πάντα, έπλυνα όλα μου τα υφάσματα σε υψηλή θερμοκρασία (εκτός φυσικά από το πλαστικοποιημένο ύφασμα, το οποίο by the way το αγόρασα με 4 ευρώ το μέτρο από το μαγαζάκι της γειτονιάς που πουλάει πλαστικά υφάσματα για τραπεζομάντηλα, βλ. εικόνα κάτω).

Στη συνέχεια έκοψα καμιά δεκαριά κομμάτια με το πατρόν μου από τα διάφορα υφάσματα για να έχω να παίζω :)

Και μετά.... άφησα τη φαντασία μου ελεύθερη. Ορίστε οι οδηγίες:

α) Σκέτο πετσετέ με ένα απλικέ και ρέλι γύρω γύρω.

Για την απλή πετσετέ σαλιάρα, απλώς βάζετε ένα ρέλι γύρω γύρω και προαιρετικά ένα απλικέ. Υπάρχουν πολλά έτοιμα που έχουν κόλλα από πίσω, και τα σιδερώνετε κατευθείαν στο ύφασμα--όπως αυτό το χαριτωμένο αρκουδάκι που χρησιμοποίησα εδώ:
 

Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε ένα μόνοι σας:

-Διαλέγετε ένα σχεδιάκι της αρεσκείας σας, το εκτυπώνετε (αν το βρείτε στο ίντερνετ) ή το μεταφέρετε με ριζόχαρτο (αν το βρείτε σε βιβλίο ή περιοδικό) σε μια κόλλα χαρτί, και το κόβετε. Ορίστε το σχέδιο που χρησιμοποίησα εγώ από ένα βιβλίο ραπτικής, και οι δυο σαλιάρες που έφτιαξα με αυτό (κάτω).





















Και μια με κερασάκια:


-Καρφιτσώστε το πατρόν του απλικέ πάνω στο ύφασμα και κόψτε. Αν χρησιμοποιήσετε fusible web για να κολλήσετε το απλικέ, όπως έκανα εγώ, ακολουθήστε τις οδηγίες στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.ftiaxto.gr/content/view/1006/29/. Διαφορετικά απλώς γαζώστε το απλικέ πάνω στη σαλιάρα. 

β) Πετσετέ με ύφασμα.

-Πάρτε ένα από τα υφασμάτινα κομμάτια (εδώ το κίτρινο καρουδάκι), διπλώστε το στη μέση κατά πλάτος και κόψτε το.
-Καρφιτσώστε το κάτω μέρος πάνω στην πετσετέ σαλιάρα και σιδερώστε (βλ. φωτογραφία κάτω). 


-Εκεί που ενώνεται το καρουδάκι ύφασμα με το πετσετέ, γαζώστε μια κορδέλα σε ασορτί χρώματα κατά μήκος όπως στη φωτογραφία. Εγώ χρησιμοποίησα το ρέλι. Το δίπλωσα στη μέση (βλ. φωτογραφία αριστερά) και το σιδέρωσα, ώστε να μοιάζει με κορδέλα.


Μετά έκοψα ένα πιρουνάκι και ένα κουταλάκι από σκληρό ύφασμα και τα έραψα χιαστί στο καρουδάκι.
-Καρφιτσώστε και γαζώστε το ρέλι γύρω γύρω.
-Προσθέστε το βέλκρο ή το τσακ.
-Έτοιμη!














γ) Συνδυασμός υφασμάτων.
Αυτή τη σαλιάρα την έφτιαξα από ένα παλιό τζιν παντελόνι! Έκοψα με το πατρόν δύο κομμάτια ύφασμα, ένα τζιν και ένα βαμβακερό λουλουδάτο, γάζωσα γύρω γύρω ένα ρέλι για να τα ενώσω, και μπροστά έβαλα ένα απλικέ με κόκκινο κουμπάκι.


Και τέλος, ορίστε μια απλούστατη και πρακτικότατη πλαστική σαλιάρα. Βρήκα αυτό το χαριτωμένο πλαστικοποιημένο ύφασμα, έκοψα ένα κομμάτι με το πατρόν, και γάζωσα βέλκρο για να κλείνει:

Για έμπνευση και ιδέες, ορίστε μερικοί σύνδεσμοι και φωτογραφίες από το ίντερνετ:











Δωρεάν πατρόν και οδηγίες από το διαδίκτυο:




6 σχόλια:

  1. Merci Ευγενία! Τώρα οι περισσότερες από αυτές είναι καλυμμένες με φρουτόκρεμες :) Αλλά αντέχουν οι άτιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρήκα στο σπιτάκι σου!!!Μου αρέσουν πολύ οι ιδέες σου και θα σε παρακολουθώ!!!Θα χαρώ πολύ να σε δω και στο δικό μου σπιτάκι να τα λέμε!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες !!!πολυ ωραία ιδέα.αν θες πέρνα και απο το σπιτακι μου http://nailsartgr.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφες και τρισχαριτωμένες οι δημιουργίες σου! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή